Ekstranetas | Virtuali mokymosi aplinka

Šiaulių profesinio rengimo centras
Prekybos ir verslo skyrius

Vytauto g. 267, LT-76337 Šiauliai
Tel. (8 41) 52 36 56
Faks. (8 41) 52 36 56
El.paštas prekybos.sk@sprc.lt

facebookgrupei.jpg
mokykissiauliuose.jpg



2020-2021 m. naujienos ir įvykiai

Užgavėnių blynai

2021 02 15


 

Artėjant Užgavėnėms Prekybos ir verslo skyriaus kulinarai siūlo išsikepti įvairiausių blynų.

Žirnių miltų blynai
Reikės:
• 200 g žirnių miltų
• 50 g baltų miltų
• 1 šaukštelis maltų kmynų
• 1–2 supjaustyti švieži žali ankštiniai pipirai, be sėklų
• 0,75 šaukštelio kurkumos
• 0,5 šaukštelio druskos
• 0,5 šaukštelio juodųjų pipirų
• 2 šaukštai susmulkintų šviežios kalendros arba petražolės lapų
• 1 šaukštelis maltos kalendros
• 300 ml šalto vandens
• 1 šaukštelis tarkuoto šviežio imbiero
• 2 vidutiniai supjaustyti pomidorai
• 1 žalias saldusis pipiras
• ghi arba sviestas kepimui
• 3 šaukštai citrinos sulčių
Paruošimo būdas:
• Dideliame dubenyje sumaišykite žirnių miltus, baltus miltus ir kitus komponentus (iki vandens).
• Maišydami lėtai pilkite šaltą vandenį, kol gausis tirštoka blynų tešla. Jei atrodys, kad tešla per tiršta, nepamirškite, kad pomidorų sultys ją atskies. Maišydami sudėkite tarkuotą imbierą, pomidorų gabalėlius ir pipirus. Padėkite į šalį.
• Keptuvę pastatykite ant vidutinės ugnies. Ištirpinkite joje ghi arba sviestą, įpilkite tiek tešlos, kad vienu kartu gautųsi du 10–3 cm skersmens blynai. Blynai nebūtinai turi būti visiškai apvalūs, – svarbiausia, kad būtų vienodo storio. Blynus apversdami kepkite ant silpnos ugnies maždaug 4–5 minutes, kol pasidarys rusvai auksinės spalvos ir traškūs.

Bulvių vafliai
Reikės:
• Bulvė 500 g
• Kiaušiniai 2 vnt.
• Greitai paruošiam avižiniai dribsniai 180 g
• Kepimo milteliai 2 arbat. šaukšteliai
• Maltas cinamonas 1 arbat. šaukštelis
• Maltas muskatas 0,25 arbat. šaukštelio
• Vanilinė esencija 1 arbat. šaukštelis
• Pienas 250 ml
• Aliejus 2 valg. šaukštai
Patiekimas:
• Medus ar klevų sirupas 350 g
• Riešutai 100 g
Paruošimo būdas:
Bulves išvirkite ir sutrinkite. Sumaišykite visus patiekalo ingredientus (išskyrus aliejų) ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Vaflinę ištepkite aliejumi ir įkaitinkite pagal gamintojo nurodymus. Pilkite 1,5–2 valg. šaukštus masės vienam vafliui ir kepkite, kol pakis spalva (taps auksinė). Prieš pildami tešlą, vaflinę patepkite aliejumi kulinariniu teptuku. Taip iškepkite visus vaflius.
Stambiai sukapokite graikinius riešutus. Juos kepinkite vidutinio karštumo keptuvėje be aliejaus 3–5 min. arba, kol pakis spalva. Vaflius patiekite su kepintais graikiniais riešutais ir medumi ar klevų sirupu. Galite pabarstyti milteliniu cukrumi.


Sklindžiai be kiaušinių ir su ryžių miltais
Reikės:
• 150 ml kefyro
• 100 g ryžių miltų
• 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
• Cukraus šaukšto
• Druskos žiupsnelio
• 1 šaukšto aliejaus
• Apie 50 ml vandens
Priedai: pora šaukštų kokoso drožlių, kanapių sėklų, bet čia – tik jei norite.
Paruošimo būdas:
• Kefyrą supilame į dubenėlį.
• Druską, cukrų, kepimo miltelius sumaišome su ryžių miltais, supilame į kefyrą ir išmaišome. Pasidarys tiršta masė, net nepanėšės į tešlą.
• Tada po truputį pilame vandenį, kol pasidarys pustirštė sklindžių tešla. Bet čia ne lietiniai, čia maži sklindžiai, taigi ne per skysta turi būti.

Ryžių miltų sklindžiai
Pagal šį receptą pagaminti sklindžiai skonį nesiskiria nuo įprastų kviečių sklindžių, tačiau jie yra mažiau ploni ir saldūs.
Reikės:
• 200 g ryžių miltų
• 500 ml pieno
• 20 g bulvių krakmolo
• 50 g cukraus
• kiaušiniai – 2 vnt.
• augalinis aliejus
• druska (pagal skonį)

Paruošimo būdas:
Giliame dubenyje sumaišykite ryžių miltus, cukrų, krakmolą ir šiek tiek druskos, tada supilkite pieną plona srove, nuolat maišydami. Pridėkite kiaušinį ir sviestą. Naudojant maišytuvą gerai išmaišykite tešlą, kad nebūtų gabalėlių. Kepame. Patiekite karštus.

Raudonieji blynai
Reikės:
• 400 g kvietinių miltų
• 3 stiklinių pieno
• 1/2 stiklinės šaldytų vyšnių
• 30 g mielių
• 3 šaukštų miltų
• 3 kiaušinių
• sviesto
Paruošimo būdas:
Stiklinę pieno šiek tiek pakaitinkite, sumaišykite su mielėmis, cukrumi ir šaukštu miltų. Kurį laiką palaikykite, kad pakiltų. Supilkite likusį pieną, suberkite miltus, druską, įmuškite kiaušinius.
Tešlą gerai išmaišykite ir supilkite išlydytą sviestą. Dar palikite 10 min. pastovėti, o tada kepkite gerai įkaitintame aliejuje.

Avižinių dribsnių ir bananų blynai be miltų
Reikės:
• Avižiniai dribsniai 1,5 st. (tiks smulkesni)
• Pienas 0,5 st. (gali reikėti daugiau)
• Kiaušiniai 2 vnt.
• Bananai 1 vnt. (prinokęs minkštas)
• Druska 1 žiupsnelis
• Klevų sirupas 1 arbat. š. galima keisti cukrumi
• Aliejus 3 valg. š. kepimui

Paruošimo būdas:
Avižinius dribsnius kuo smulkiau susmulkinkite elektriniu smulkintuvu (nesijaudinkite, jei liks nesusmulkintų gabalėlių) ir užpylę pienu (arba vandeniu) palikite, kad išbrinktų apie valandą.
Dubenyje suplakite kiaušinius ir įmaišykite šakute sutrintą bananą. Įberkite druskos, cukraus (arba klevų sirupo), supilkite išbrinkusius dribsnius ir viską išmaišykite. Jei tešla per tiršta, įpilkite dar šiek tiek pieno arba vandens. Šaukštu formuokite nedidelius blynelius ir kepkite didelėje keptuvėje įkaitintame aliejuje. Patiekite pabarstę ruduoju cukrumi arba pašlakstę klevų sirupu, arba su mėgstamų uogų džemu.

 

ekskursija_po_skyriu.png
moodlemokslui.jpg
Ugdymo-karjera- centras.jpg
saugi_mokykla.gif
video_parastes.gif