Ekstranetas | Virtuali mokymosi aplinka

Šiaulių profesinio rengimo centras
Prekybos ir verslo skyrius

Vytauto g. 267, LT-76337 Šiauliai
Tel. (8 41) 52 36 56
Faks. (8 41) 52 36 56
El.paštas prekybos.sk@sprc.lt

facebookgrupei.jpg



2017-2018 m. naujienos ir įvykiai

Atvira pamoka „Kūčių ir Kalėdų stalų serviravimas“

2017 12 21


Gruodžio 21 dieną virėjo ir padavėjo-barmeno specialybių mokiniai buvo pakviesti į atvirą netradicinę pamoką „Kūčių ir Kalėdų stalų serviravimas“. Pamoką vedė Šiaulių kultūros centro folkloro ansamblio „Sidabrinė gija“ vadovė Vita Taučienė-Rezgienė. Prie socialinio darbuotojo padėjėjo specialybės mokinių ir jų grupės vadovės Kristinos Butkuvienės pagal visas tradicijas padengto Kūčių stalo viešnia pasakojo apie tokio stalo reikšmę, puošmenas, Kūčių papročius, tradicijas. V. Taučienė-Rezgienė priminė, kad žodis „Kūčios“ kilęs iš graikų kalbos, o šios šventės pagrindinis patiekalas – kūčia – tai virtų kviečių, žirnių, miežinių kruopų mišinys, pasaldintas medumi ir aguonomis. Pamokoje buvo akcentuotos pagrindinės apeigos, tradicijos dengiant stalą. Prieš tai nusiprausę, senoliai stalą dengdavo balčiausia staltiese, dėdavo medinį kryželį, vaškinę žvakę, „plotkelę“ ir 12 patiekalų. Kiekvienas patiekalas turėjo ir simbolinę prasmę, pavyzdžiui, medus simbolizavo šviesą ir sveikatą, duona – stiprybę, ištikimybę, nuolankumą ir t. t. Pagrindinė puošmena buvo – šiaudinis sodas, kurį kabindavo virš stalo. Šiaudinis stogas simbolizavo ryšį tarp dangiškojo rojaus, Dievo namų ir žemiškojo žmogaus gyvenimo. Už šiaudinį sodą dėkojame Bazilionų moterų klubo „Šiaudinukės“ iniciatorei Janinai Radžvilienei. Smagiausia per Kūčias buvo burtai, keletą jų V. Taučienė-Rezgienė įvardijo. Baigdama pamoką viešnia linkėjo sutikti šventes su tikrais Kūčių papročiais ir tradicijomis.
Kalėdinį stalą pristatė būsimieji padavejai-barmenai ir jų profesijos mokytojos S. Marmakaitė ir A. Kairienė. Šių metų Kalėdų stalui jie siūlo naudoti pastelines spalvas, aukso spalvos akcentus: gelsva blizgi staltiesė, stiklinės lėkštės, sidabriniai įrankiai ir auksinės spalvos stalo puošmenos. Reikėtų prisiminti, kad rankų darbo dekoracijos neatrodo šabloniškai, atspindi žmonių individualumą ir leidžia improvizuoti. Serviruojant stalą reikėtų paisyti svarbios taisyklės – saikas, skonis ir spalvų dermė.

ekskursija_po_skyriu.png
moodlemokslui.jpg
erasmus_wbl2.jpg
Ugdymo-karjera- centras.jpg
saugi_mokykla.gif
video_parastes.gif